"Ei ne suuret tulot vaan pienet menot" - tämä vanha viisaus ei voisi paljon paremmin opiskelijalle sopia? Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, mutta osa tiukan euron budjettivinkeistä on myös yllättäviä. Lue tästä miten pärjätä ja nauttia opiskelijaelämästä pienillä käyttövaroilla.
1. Budjetoi ja seuraa rahankäyttöäsi
Tärkein neuvo on suunnitella ja seurata rahankäyttöäsi. Laske exceliin kuukausittaiset kiinteät kulut (asunto, matkakulut, sähkö, vakuutukset, netti ym.) ja budjetoi varat muihin menoihin, kuten ruoka, vaatteet ja vapaa-aika. Merkitse mihin rahat kuluivat. Jos olet huoleton Hannu Hanhi -tyyppi, tämä saattaa pelastaa jatkuvalta "nolla euroa tilillä" -katastrofilta. Kun oikeasti tietää, ettei ole varaa 100 euron baari-iltaan, ei ehkä jääkään koko yöksi kalleimpaan yökerhoon bailaamaan.
2. Lainat ja pankkipalvelut
Kilpailuta aina kaikki lainasi, myös opintolaina. Opintolainan kohdalla vertaa marginaaleja, muita kuluja sekä mitä erilaisia viitekorkoja pankki opintolainalle antaa. Samoin vertaa luottokorttien ja pankkipalveluiden kuluja - erot saattavat olla hurjia! Tarvitsetko luottokorttia, vai riittäisikö edullinen debit-kortti? Älä koskaan sorru kulutusluottoihin tai pikavippeihin - yritä aina saada apua muualta hätätilanteessa.
3. Asuminen
Asuminen vie jokaiselta suomalaiselta isoimman osan tuloista. Varsinkin Helsingissä ja muissa isoissa kaupungeissa asuminen on kallista. Edullisimmin asut solu- ja kimppäkämpissä tai alivuokralaisena. Kauempana keskustasta tai naapurikunnissa on halvempaa. Muista myös pienet rivi-ilmoitukset lehdissä: joskus vanhemmat vuokranantajat eivät seuraa vuokratasojen muutoksia, ja saattavat pyytää yllättävänkin alhaista vuokraa!
4. Luo tavoitteita ja visualisoi
Säästäminen ja kulujen hallinta on oikeastaan aika pitkälle psykologiaa, arjen taitojen ja maalaisjärjen lisäksi. Tavoitteet auttavat usein motivoinnissa. Kun tiedät, että "palkinto" odottaa on helpompi vastustaa hetken kiusauksia. Joillakin aikahorisontti ei yllä luontaisesti niin pitkälle kuin toisilla (toiset ottavat mieluummin pienemmän palkkion heti kuin paremman tai isomman myöhemmin), mutta jokainen voi opetella. Myös visualisointi on tutkitusti tehokas tapa moneen asiaan. Kuvittele elävästi mielessäsi, miten ihanaa onkaan sitten maata hiekkarannalla palmujen katveessa, kun olet sekä säästänyt rahat siihen reissuun että hoitanut tentit alta pois asiallisesti.
5. Konmari ja minimalismi
Maailma hukkuu tekstiilijätteeseen ja sinunkin vaatekaappisi on yllätyksiä täynnä? Mutta mikä oikeasti tuottaa sinulle iloa? Mistä asioista aidosti pidät, ja mikä on vain tulosta sosiaalisista paineista tai pinttyneistä tavoista? Mitä sinun arvosi ovat? Kun olet kuolinvuoteella, mitä kadut tai mistä olet kiitollinen? Yhä useampi ihminen karsii niin tavaroistaan kuin kulutuksestaan. Tutustu esimerkiksi Konmari-metodiin ja minimalismiin. Luovu turhasta ja myy ylimääräinen. Pidä se mistä nautit. Älä osta enää turhaa. Parhaimmillaan moni on voinut jopa muuttaa pienempään ja halvempaan asuntoon, kun tavaramäärä on vähentynyt huomattavasti eikä rahaa kulu materian säilytykseen.
6. Mieti aina yön yli
Heräteostokset ovat usein turmiollisia. Aivoen palkitsemiskeskus janoaa uutta ja mielihyvää tuottava ostos lämmittää hetken. Mutta tarvitsitko tosiaan sitä uutta teknistä härpäkettä tai coolia kenkäparia? Oletko varma, että olet vielä ensi kuussakin tulisen innostunut ryhtymään taidemaalariksi tai kitaristiksi, vai jäävätkö pensselit naulaan ja uudenkiiltävä kitara pölyttymään? Mieti yön tai muutaman yli ennen kuin teet varsinkin isompia investointeja. Lainaa vaikka ensin se saksofoni joltain, ja kokeile miltä musiikinopiskelu ja treenaus maistuu.
7. Siirry luonnonmukaiseen
Luonnosta ja ruokakaapista löytyy ratkaisuja yllättävään moneen tarpeeseen. Monet öljyt, kuten avokado- ja oliiviöljy ovat mainioita ihon- ja hiustenhoitotuotteita. Etikka, sooda ja sitruuna tekevät puhdasta jälkeä. Hedelmien C-vitamiini ja yrtit auttavat kurkkukipuun ja flunssan alkuun. Neitsytkookosöljy käy deodorantista, ilman haitallisia aineita. Käyttämällä perinteisiä ja puhtaita ainesosia säästät niin rahaa kuin ympäristöä, terveellisemmin.
8. Ilmainen liikunta
Kävele, juokse ja pyöräile. Kotona voi tehdä monipuolisesti joogaa, venyttelyä ja painotreeniä oman kehon painolla. Painoja voit tuunata itse vaikka kivillä tai hiekalla täytetyillä kasseilla tai isoilla vesipulloilla. Myös monilla ainejärjestöillä ja oppilaitoksilla on ilmaista tai edullista järjestettyä tai omatoiminta liikuntaa.
9. Ilmaiset harrastukset
Opiskelijaelämään kuuluvat ystävät ja hauska yhdessä tekeminen. Sen ei aina tarvitse maksaa. Perusta katuteatteri tai lukupiiri. Tehkää yhdessä luontoretkiä. Tienatkaa jopa rahaa opiskelijabändikeikoilla. Opettele taikatemppuja tai runonlausuntaa. Mene mukaan opiskelijapolitiikkaan. Mikä sinun intohimosi ikinä onkaan.
10. Tee itse ruokasi
Tekemällä itse ruokasi säästät sekä rahaa että tiedät tarkkaan mitä syöt. Hyvästi lisä-, säilöntä- ja muille ylimääräisille ja mahdollisesti terveydelle haitalliset aineet. Opiskelijaruokaloissa on edullista ruokaa, jos et pysty ruokailemaan kotona päivisin. Käytä sesonkituotteita. Osta mahdollisimman aitoja raaka-aineita, valmisruokien hinta ja laatu eivät usein kohtaa. Tee isoja annoksia ja pakasta, syö valmistamaasi ruokaa muutama päivä peräkkäin. Syöt edullisemmin kasvisruokapainotteisesti.
11. Tarkkaile ja vertaile hintoja
Seuraa aina tuotteiden kilohintoja, pakkausten koot hämäävät usein! Lue tuotesisältö - maksatko maltaita vehnäjauhosta ja sokerista...? Vertaa myös eri merkkejä - brändituotteet ovat kalliimpia ja samanlaisen tuotteen voit saada edullisemminkin. Monet kaupat myyvät Parasta ennen -tuotteita alennettuun hintaan, jotkut isot marketit jopa -70% iltamyöhään viimeisenä myyntipäivänä. Bonuskorteista on joskus hyötyä myös. Oluissa isot 24-packit ovat edullisimpia. Jos viitsii puuhailla, kotiviiniä tai -olutta saa tehtyä melko edullisesti (mausta emme mene takuuseen...). Monilla ravintoloilla on hyviä lounastarjouksia tai noutopöytiä, joissa saat syödä niin paljon kuin haluat.
12. Osta käytettynä, vaihda, myy ja lainaa
Uusi on kallista ja kuormittaa ympäristöä. Mitä enemmän voit hankia käytettynä, sitä enemmän säästät. Huonekalut, astiat, vaatteet. Kirjat, harrastusvälineet, työkalut. Kun asiaa oikein miettii, ei uutena loppujen lopuksi tarvitse kuin harvoja asioita? Ja jos tarve on väliaikainen, miksi ihmeessä ostaa omaksi ja sen jälkeen varastoida ja raahata tavaraa mukanaan?
13. Käytä säästöpossua
Vanha, toimiva ja lapsellisen tehokas tapa. Loppukuusta olet luultavasti onnellinen, että muistat yhtäkkiä sen rasian, johon olet säännöllisesti kotiin tullessasi kerännyt lompakostasi kolikoita. Tai käytä rahat reissuun tai muuhun mukavaan.
14. Käy töissä, tee keikkoja
Iltatyö, osa-aikatyö, kesätyö. Tai lapsenvahti, lemmikkivahti tai koiranulkoilutus, vanhuksen kotiapu, nurmikonleikkuu. Kauppojen ilmoitustauluilla voi ilmoittaa sekä löytää monenlaista työtä. Muista aina selvittää etukäteen Kelan säännöt tulorajoista. Se ei välttämätä tarkoita, etteikö töitä kannata tehdä yli tulorajojenkin, mutta seuraukset kannattaa tietää ja laskea tarkasti.
15. Hyödynnä opiskelija-alennukset
Opiskelijakortti on kullanarvoinen kortti. Sillä saa alennuksia niin sähköstä, vakuutuksista, matkoista, lentolipuista, liikunnasta, majoituksesta kuin urheilutapahtumista. Myös jotkin kaupat ja ravintolat tarjoavat opiskelija-alennuksia tai lisäbonuksia. Tehokkain säästövinkki onkin: avaa suusi ja kysy! Usein alennusinfo on piilotettu jonnekin tai sitä ei kerrota. Muista hankkia heti myös VR:n ja Matkahuollon opiskelijakortti. Jokapäiväinen iso etu on tietenkin opiskelijakortilla saatava ateriatuki opiskelijaravintoloissa.
16. Oppikirjat
Oppikirjoja kannattaa hakea netistä, vieraskielisiä myös ulkomaisista nettikaupoista. Osta käytettynä, niihin on olemassa käytettyjen kirjojen välityssivustoja. Myy kurssikirjat eteenpäin heti kurssin päätyttyä ennen kuin ne vanhenevat. Kirjastot ovat opiskelijan paras paikka, mutta muista laittaa kurssikirjat varaukseen hyvissä ajoin, jonot voivat olla pitkiä.
17. Alennuskoodit
Netistä voi löytää alennuskoodeja eri verkkokauppoihin, ja niihin löytyy jopa omia sivustojaan. Monet verkkokaupat lähettävät alennuskoodeja myös uutiskirjeen tilanneille vanhoille asiakkailleen, joten uutiskirje kannattaa tilata kaupoista, joissa asioit usein.
18. Korjaa ja tuunaa
Uusavuttomuus on vaan niin out. Jos et vielä osaa ommella nappia, opettele. Jätelavalta dyykattu pöytä muuttuu upeaksi uudella maalikerroksella (tarkista kuitenkin aina jätelavatavaroista, ettei niissä ole luteita). Ehkä joku ystävistäsi voi napsaista latvoistasi pois kaksihaaraiset? Kirpparilta hankittuja vaatteita voi tuunailla ja muodistaa helposti. Kun hankkii kerralla laadukkaita tuotteita, ne kestävät kauan ja niitä kannattaa korjata ja uudistaa.
19. Ilmoita ja kysy!
Kun tarvitset jotain tavaraa tai palvelua, hae ja kysy ensin ennen kuin hankit sen uutena. Tsekkaa myyntisivustot kuten Huuto.net tai Tori.fi. Laita oma ilmoitus ilmaisiin palveluihin. Kerro somessa mitä tarvitset ja pyydä jakamaan postaustasi. Toisen turhake voi olla toisen aarre.
20. Hätäapu ei ole häpeä
Jos tilanteesi on todella tiukka, hae apua. Opiskelija voi tietyin ehdoin saada väliaikaisesti toimeentulotukea. Myös kirkko tai erilaiset ilmaista ruokaa jakavat tahot voivat auttaa. Isojen tapahtumien aikana tyhien pullojen ja tölkkien kerääminen voi olla tuottoisaakin hommaa.