Töihin opintojen ohella? Parhaat vinkit mitä ja miten

Kahvilatyöntekijä
Raha ja talous Työelämä

Töihin opintojen ohella? Parhaat vinkit mitä ja miten

Kannattaako opintojen ohella tehdä töitä? Mitä töitä opiskelijoille on tarjolla, mistä hakea ja mitä tulee tietää? Miten työnteko vaikuttaa opintotukeen? Lue tästä vinkit opiskelijan työnhakuun.

Opiskellessa talous on usein tiukoilla. Pelkästään opintorahalla ei käytännössä pärjää enää, varsinkin kun sen tasoa laskettiin huomattavasti. Nyt opiskelija voi saada opintorahaa keskimäärin vain noin 250 euroa kuukaudessa. Opintolainaa saa entisen 400 euron sijasta 650 euroa kuussa. Joissain tapauksissa voi saada myös asumistukea. Katso aina tarkasti Kelan sivuilta kulloinkin voimassa olevat säännöt ja lait.

Moni tekeekin opintojen ohella töitä, josta saa rahan lisäksi myös tärkeätä työkokemusta. Jos opiskelija ei syystä tai toisesta saa opintotukea, on työssäkäynti usein välttämätöntäkin. Kaikkein tärkeintä työnteossa on ennakoida, laskea, suunnitella ja tuntea tarkasti Kelan ym. viranomaisten säännöt. Joskus tietämättömyydestä nimittäin saattaa seurata iso lasku. Kaikkein tärkein on tietää ja seurata tulorajojen noudattamista.

Mitä töitä opiskelija voi saada?

Yleensä opiskelija tekee ilta-, viikonloppu- tai kesätöitä. Joskus opinnot mahdollistavat myös pätkä- tai kokopäivätyön, jos pakollisia lähiopintoja ei ole. Seuraavassa listassa on mainittu muutamia aloja, joilla opiskelijat usein työskentelevät.

Ravintola-ala

Ravintola-alalla on pulaa tekijöistä, ja tarjolla on paljon tarjoilijan, baarimikon ja kokin paikkoja. Myös avustavia tehtäviä on tarjolla. Voit hakea töitä suoraan ravintolasta tai henkilöstövuokrausyrityksen kautta.

Asiakaspalvelu- ja myyntityö

Luultavasti yleisin opiskelijan osa-aikatöiden ala. Tämän alan työkokemuksesta on usein hyötyä myös valmistumisen jälkeen. Haasteena lähinnä puhelinmyyntialalla on mm. palkkausrakenne - joissain töissä ei makseta peruspalkkaa lainkaan, vaan saat palkkaa myyntituloksiisi perustuen. Pahimmillaan teet päiviä töitä ilman palkkaa. Työsopimukseen kannattaakin tutustua rauhassa ajan kanssa ennen allekirjoittamista. Kysy tarvittaessa neuvoa kokeneemmilta.

Siivousala

Moniin siivousalan töihin tarvitaan koulutus, mutta jotkut palkkaavat myös aloittelijoita tai kokeneempia ilman koulutusta. Siivoustyössä näkee heti työnsä tulokset, eikä työstressiä tule vietyä kotiin.

Varastotyö

Moni aloittaa työuransa varastohommissa. Osassa työpaikkoja voi saada myös urakkapalkkaa - mitä tehokkaampi ja nopeampi olet, sen parempi liksa.

Promoottorin ja feissarin työ

Jos olet ulospäinsuuntaunut, puhelias ja sosiaalinen, saattaa promootio- ja feissarityö olla sinun juttusi. Siinäkin palkkaus perustuu usein tuloksiin. Parhaimmat tyypit tienaavat jopa ihan mukavasti, ja tekiessä jokainen voi oppia tekemään parempaa tulosta.

Miten suunnitella ja hakea töitä?

  • Mieti ensin milloin ja paljonko haluat tehdä töitä.
  • Käykö mikä tahansa työ, vai pitääkö sen tavalla tai toisella tukea opintojasi tai tulevaisuuttasi?
  • Haluatko tehdä työtä työntekijänä, freelancerina vai ehkä (kevyt)yrittäjänä? Tutustu tarkkaan valintasi juridisiin seurauksiin - esimerkiksi yrittäjyys saattaa aiheuttaa joutumisesi työttömyysturvan ulkopuolelle, jos se katsotaan jostain syystä päätoimiseksi.TE-toimiston sivulta löytyy paljon tietoa.
  • Hae töitä järjestelmällisesti, esim. tietty aika päivästä tai viikosta. Rutiinit auttavat.
  • Tilaa uutisvahteja ja liity sähköpostilistoille, esimerkiksi työpaikkailmoitussivustot, oppilaitokset, ainejärjestöt, harrastuksiisi liittyvät seurat, asuinpaikkasi jne.
  • Seuraa sosiaalisen median ryhmiä, sivuja ja kanavia. Harkitse myös LinkedInin käyttöä.
  • Selvitä onko asuinpaikkakunnallasi käytössä kesätyöseteleitä.
  • Kerro hakevasi töitä lähipiirillesi, niin ystäville ja tutuille kuin sosiaalisessa mediassa.
  • Vieraile oman alasi ammattitapahtumissa aktiivisesti. Käy messuilla, seminaareissa, järjestötapahtumissa. Muista myös vapaamuotoiset tilaisuudet, joissa voi solmia kontakteja ja tavata ihmisiä. Joskun on työpaikka löytynyt jopa pikkujouluista. Myös vapaa-ajan toiminta, oman alan tai joku muu, voi auttaa työnhaussa.
  • Tee timanttinen CV ja pohja työnhakutekstillesi. Mieti, miten erotut joukosta ja mikä juuri sinusta tekee palkkaamisen arvoisen. Opiskele hyvän CV:n, kylmämeilin ja työhakemuksen kirjoittamista sekä työhaastatteluissa loistamista. Oikolue aina huolellisesti ja käytä hyvää kieltä.
  • Moni tekee nykyään videoesittelyitä itsestään työnantajille ja hyödyntää esim. webbisaitteja itsensä ja osaamisensa esittelyyn.
  • Tutustu aina työnantajayritykseen tarkasti ennen hakemuksen lähettämistä tai työsopimuksen allekirjoittamista. Joskus luvassa on nimittäin myös ikäviä yllätyksiä.
  • Selvitä tarkkaan tulojesi vaikutus opintotukeen - säännöt muuttuvat usein, joten älä luota kuulopuheisiin. Myös vanhempiesi tulot saattavat vaikuttaa. Hyvin moni opiskelija kohtaa ikävän yllätyksen, kun Kela periikin takaisin myönnettyjä tukia.

Työpaikkailmoitussivustoja

Duunitori

Monster

Oikotie

TE-palvelut

Avointyopaikka.fi

Indeed

Rekrytointi.com

Kannattaako nostaa opintolainaa?

Moni opiskelija välttää viimeiseen asti opintolainan nostamista, varsinkin jos oman alan työnäkymät eivät näytä lupaavilta. Lainan ottaminen on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta se mahdollistaa täysipainoisemman opiskelun, siihen saa valtiontakauksen eikä korkokaan ole kovin paha. Toisaalta itsenäisen elämän aloittaminen opintolaina niskassa saattaa tuntua pelottavalta, varsinkin kun usein pohditaan myös tulevaa asuntolainaa tai muita investointeja.

Tällä hetkellä lainanottajia tuetaan nopeaan valmistumiseen. Opintolainahyvitys antaa tavoiteajassa yliopistosta valmistuville 6000 euron ylimääräisen hyvityksen opintolainaan. Ammattikorkeakouluissa summa on 4000 euroa. Työssäkäynti saattaa viivästyttää valmistumista, joten opintolainaa nostaneen kannattaa miettiä tarkkaan kannattaako ja paljonko töitä tehdä. Eli onko tavoite valmistua tavoiteajassa vai rahoittaa opiskelu työllä, opintolainan kanssa tai ilman.

Kikkailu kannattaa, myös asumistuen kanssa

Opiskelijan työnteossa on paljon itse työn ulkopuolisia seikkoja, jotka on erittäin tärkeä selvittää etukäteen. Kelan tutkimusblogi on yksi parhaimmista resursseista tähän. Myös opiskelijan asumistuen kiemurat vaikuttavat opiskelijan kokonaistuloihin ja sitä kautta opintomenestykseen, joten tutki kaikki yksityiskohdat tarkasti.

Esimerkiksi aloittamalla työt vääränä päivänä, saattaa menettää kolmen kuukauden asumistuen. Nyt opiskelijat kuuluvat yleisen asumistuen piiriin entisen opintotuen asumislisän sijaan.

Joskus pätkätöistä kannattaa pitää taukoa, koska asumistuki lasketaan yleensä vuoden keskiarvotulojen mukaan. Jos pätkätöitä on putkeen kolme kuukautta, niiden välissä kannattaa pitää taukoa tai aloittaa työt vasta kuukauden toisena päivänä.

Onnea sekä opintoihin että työelämään!

Takaisin ylös