"Olet mitä syöt", sanotaan. Ravinto vaikuttaa lompakon lisäksi hurjasti myös mielialaan ja jaksamiseen. Lue tästä vinkit miten syödä terveellisesti, herkullisesti ja pienellä budjetilla.
Opettele helppo ja terveellinen kokkaus
"En mä osaa tehdä ruokaa". Ei se haittaa. Koska itse asiassa ruoanvalmistuksessa ei tarvitse osata juuri mitään. Oikeasti. Harvalla on aikaa tai rahaa olla intohimoinen chef, joka kerää ja kokeilee monimutkaisia reseptejä tai valmistaa tuntikausia gourmet-ruokia. Saati opiskelijalla. Mutta kun teet ruoan itse, nopeasti ja helposti, jää sinulle aikaa ja rahaa muuhunkin. Ja kaupan päälle saat hyvän olon.
Muutamalla perusvalmistustavalla pääsee jo pitkälle. Pese ja pilko. Keitä, paista tai valmista uunissa. Tee salaatti tai smoothie. Itse asiassa mitään reseptejä ei välttämättä edes tarvita kun perusteet ensin ovat hallussa. Internet on kuitenkin aarreaitta, haluat oppia sitten mitä tahansa. Monelta sivustolta löytyy koottuna helppoja ja halpoja reseptejä. Kirjastoista löydät monenlaisia oppaita. Tai kokkaa yhdessä ystävien kanssa, se on sekä hauskaa että opettavaista.
Seuraa hintoja
Pikku hiljaa sinustakin tulee tietoinen kuluttaja, kun alat kiinnittää huomiota hintoihin, varsinkin kilohintoihin. Tuotepakkaukset ovat harhaanjohtavia, ja liian usein tyhjää täynnä eli paljon isompia kuin sisältönsä. Kilohintoja seuraamalla bongaat myös edulliset kausituotteet ja parhaat tarjoukset. Kaupan omat tuotteet ovat usein brändituotteita edullisempia, kun valmistaja ei ole käyttänyt rahaa mainontaan. Huomioi myös valmistusmaa.
Hintaseurannassa kannattaa huomioida myös laatu: höttöhiilarituote vie nälän ehkä hetkeksi, mutta kun verensokerisi romahtaa, haluat taas lisää. Ja mitä ravintoköyhempi ruoka on, sitä enemmän kehosi vaatii ruokaa. Pitkällä aikavälillä keskihintainen laadukas ruoka voi tulla halvemmaksi ja on terveellisempää.
Osta alennustuotteita
Tämä on tietysti ilmiselvä ohje. Selvitä lähikauppasi tarjous- ja ulosheittometodit. Joissain kaupoissa myydään halvimpia poistotuotteita tiettyyn vuorokaudenaikaan tai tiettyinä päivinä. -70% alkaa jo tuntua mukavasti kukkarossa, ja silti tuote (esim. liha) on edelleen ihan priimatavaraa, vaikka viimeinen myyntipäivä onkin tullut vastaan juuri sinä päivänä.
Lue tuoteseloste!
Hintojen lisäksi toinen äärimmäisen tärkeä tapa on oppia lukemaan tuoteseloste. Niiden tutkiminen liittyy sekä terveyteen, hyvään ja monipuoliseen ravitsemukseen että hintaan. Miksi maksaa viisi- tai kymmenkertainen kilohinta esimerkiksi sokerista tai vehnäjauhoista valmisruoassa? Oliko tuotteen nimi houkutteleva, mutta huomaat sen sisältävän lähinnä lisä-, säilöntä- ja täyteaineita, ja itse asiassa se houkutteleva myyntiargumentti pakkauksessa olikin lähinnä vain keinotekoisia aromeita tai ainesosaa on tuotteessa minimaalisen vähän. Tuoteselosteessa listataan ainesosat aina suuruusjärjestyksessä suurimmasta pienempään - se ainesosa, jota on eniten, mainitaan aina listan alussa.
Lisäksi moni tuote sisältää yllätyksiä! Et ehkä olisi voinut kuvitella, että monissa ranskalaisissa onkin myös vehnäjauhoja, dekstroosia, stabilointiaineita, riisijauhoa, muunneltua tärkkelystä, sakeutusainetta, nostatusaineita, rypälesokeria... Vertaile siis eri tuotemerkkejä ja valitse aidoin ja alkuperäisin tuote, jossa ei ole mitään turhaa. Hinnoissa ei välttämättä ole edes paljon eroa, koska valmistajat luottavat ettei kuluttajaa kiinnosta? Minä ainakin haluan perunani perunana ja jäätelöni aitona maitojäätelönä.
Syö aitoa ruokaa
Elintarviketeollisuus on ollut jo pitkään kriisissä, ja valmisruokien (einesruokien) myynti on laskenut. Niinpä ruokateollisuus kehittelee tehtaissaan uusia innovaatioita, joilla haluaa tehdä voittoa. Esimerkiksi proteiinijuomista ja -patukoista, härkiksestä, nyhtökaurasta jne. voi olla montaa mieltä... Itse suosin mahdollisimman vähän jalostettua ruokaa, jonka tuoteseloste ei sisällä litaniaa aineita, joista en ymmärrä sanaakaan. Ja jos on syötävä pienellä budjetilla voi kysyä itseltään miksi maksaa pitkälle prosessoiduista ruoankaltaisista tuotteista kuten kaurasuikaleista viisinkertaista kilohintaa vain siksi, että se on buumi ja näyttää lihalta... Papuja, kaurahiutaleita, linssejä ym. saa todella edullisesti, itse keittäen todella halvalla. Itse idätetyt idut ovat sekä halpoja että todella terveellisiä.
Periaate "jos mummo ei tunnistaisi ruokaasi, älä osta sitä" on oiva ohje. Monelle lisä- ja säilöntäaineelle (esim. natriumglutamaatti, glukoosifruktoosisiirappi) voi myös yliherkistyä, ja voidaan olettaa, että epidemian tavoin yleistyneet suolistosairaudet ja -oireet liittyvät stressin lisäksi syömäämme epäaitoon ruokaan. Ylipäätään kannattaa ostaa ainekset sellaisenaan jalostamattomina ja ilman lisä- tai säilöntäaineita. Siten ainakin tietää, mitä syö. Ja muista aina tarkistaa myös valmistusmaa. Jos syöt lihaa, kannattaa ehdottomasti valita kotimaista lihaa. Muualla tuotettu liha on usein kyllästetty antibiooteilla ja hormoneilla.
Älä ole "sipsikaljavegaani"...
Huono ruoka sairastuttaa, masentaa ja lihottaa. Aivan sama sisältääkö se lihaa vai ei. Suoraan sanottuna joidenkin vegaanien ruokavalio on pelottavan huono... Pizzaa, vehnämössösämpylöitä, hampurilaisia, pastaa... Valmisruokia, karkkia, sipsejä.
Kasvissyöjän tai vegaanin on kiinnitettävä erityistä huomiota proteiinin ja B12-vitamiinin saantiin. Jos kärsit mm. kroonisesta väsymyksestä, voimattomuudesta ja hiustenlähdöstä, mittauta ferritiini (sen pitäisi olla sadan kieppeillä) - ongelma voi johtua huvenneista varastoraudoista, vaikka hemoglobiini olisikin hyvä. Itse asiassa jokaisen (kuukautisten vuoksi varsinkin naisen), vegaani tai ei, tulisi tuntea raudanpuutteen oireet, jotta opinnot sujuisivat hyvin.
Omega-3 on välttämätön rasvahappo, eikä sitä aina saa tarpeeksi ruoasta. Tsekkaa myös, saatko riittävästi jodia. Ja olitpa vegaani tai et, on sulaa idioottimaisuutta olla syömättä paljon vihanneksia ja hedelmiä sekä marjoja. Kasvisruoka ei tarkoita pikaruoan prosessoituja vehnäjauhoja ja halvinta kasvisöljyä...
Käytä sesonkituotteita ja kotimaista
Sesonkituotteet on helppo tunnistaa kaupassa: ne ovat usein hetken ajan hyvin tai melko edullisia ja niitä on paljon. Kun olet jo aiemmin oppinut seuraamaan kilohintoja ja tuotteita, huomaat helposti sesonkituotteet. Kotimaisten vihannesten ja tuotteiden paras sesonki on usein alkukesästä ja syksyllä, kun sadot valmistuvat. Ulkomaisia tuotteita tulee talvisin ulkomailta, esim. mandariineja joulun aikoihin.
Osta sesongin tuotteita, tee isoja annoksia, ja syö samaa ruokaa muutama päivä peräkkäin, tee kimpparuokaa, pakasta loput. Myös kuivaaminen on oiva tapa säilöä mm. yrttejä ja marjoja, jolloin säilytät vitamiinit. Opettele tietyt perusruokalajit, esim. superhalvasta kaalista tai sienistä. Kausiruokakalenterit kertovat kuukausittain ajankohtaisista ruoka-aineista. Ja tietysti aina kun mahdollista, suosi kotimaista. Samalla kun nautit puhtaammasta ruoasta, tuet myös suomalaista työtä.
Hyödynnä Suomen luontoa ja jokamiehen oikeuksia
Jos mahdollista, kerää luonnosta marjoja, sieniä ja villiyrttejä - Suomen jokamiehen oikeudet ovat kansainvälisesti katsottuna ainutlaatuisia. Saat myös onkia ja pilkkiä - ahvenkeitto ei olisi hassumpi sapuska? Kaupan päälle saat raitista ilmaa ja ulkoilua. Luonto tunnetusti tekee hyvää myös mielialalle. Useimmista opiskelijakaupungista pääsee julkisella liikenteellä edullisesti luontoretkelle.
Villiyrtit
Tiesitkö, että meillä kasvaa iso määrä luonnonvaraisia kasveja, ns. villiyrttejä, joita voi syödä? Ne eivät ole vain ilmaisia vaan myös terveellisiä. Mm. seuraavia villejä kasveja voi syödä: vuohenputki (mm. rautaa ja C-vitamiinia), voikukka (esim. salaattiin, suosi nuoria yksilöitä), piharatamo (auttaa myös yskään, parhaimmillaan alkukesästä), maitohorsma (alkukesästä koko kasvi, myöhemmin ilman vartta, esim. munakkaisiin ja salaatteihin).
Poimulehti (pähkinäinen maku, lehdet salaattiin, kukat ja siemenet mausteeksi), suolaheinä (lehdet salaattiin, ihanan kirpeä, ketunleivän kaltainen maku), apila (C-vitamiinia, lehdet nuorina salaattiin, myöhemmin makeat kukat), nokkonen (runsaasti mm. C-vitamiinia ja rautaa, ryöpätään ennen käyttöä), ketunleipä (sisältää samaa oksaalihappoa kuin raparperi, neutraloi maitotuotteilla), kuusenkerkkä (kerää nuorena, mutta vain maanomistajan luvalla). Kerää villiyrtit aina puhtaalta paikalta kaukana liikenteestä.
Herkullisia ruokahetkiä!