Opiskelija maailmalla – miten majoittua ilmaiseksi?

Opiskelija matkustaa - näin majoitut ilmaiseksi
Matkailu Raha ja talous

Opiskelija maailmalla – miten majoittua ilmaiseksi?

Matkakuumetta pukkaa, mutta kassa on tyhjä? Miten olisi ilmainen majoitus? Lue vinkit miten asut ilmaiseksi, hankit uusia ystäviä ja avarrat maailmankuvaasi.

Sohvasurffaus

Sohvasurffaus eli coachsurfing on oiva tapa majoittua ilmaiseksi ja tutustua paikallisiin ihmisiin, kulttuuriin ja ruokaan. Saatat saada myös samalla paikallisen oppaan tai bailauskaverin. Voit myös harkita itsekin ryhtyväsi sohvan tarjoajaksi. Sohvasurffaajissa on jäseniä huimat yli 12 miljoonaa yli 200.000 kaupungissa! Sohvasurffaajat järjestävät myös paikallisia tapahtumia yli 200.000 kaupungissa. Ja jos et tarvitse yöpaikkaa, voit etsiä palvelun kautta hengailuseuraa.

Profiilin luonti ja yhteydenotot mahdollisiin hostaajiin (tietyin rajoituksin) on ilmaista. Halutessasi voit verifioida eli todentaa henkilöllisyytesi maksua vastaan. Tällöin saat rajattomasti yhteydenottoja, lisäät luotettavuuttasi ja saat 24/7 tuen.

Vinkkejä sohvasurffaukseen:

 • Valitse vain hostaaja, jolla on riittävästi ja hyviä suosituksia sekä riittävästi kuvia.
 • Moni valittaa, että Couchsurfing on muuttunut treffisaitiksi... Varsinkin jos olet nainen, pidä huolta, että isäntä ymmärtää selkeästi pelin hengen, ole asiallinen ja jämäkkä. Varmista myös nukkumisjärjestelyt, että saat oman huoneen tai sängyn.
 • Tapaa isäntä aina ensin julkisella paikalla, jossa on paljon ihmisiä. Kuuntele intuitiotasi: jos sisäinen äänesi kuiskii, että jotain on vialla tai et pidä tyypistä, ÄLÄ mene tämän henkilön luokse vaan etsi suosiolla toinen kohde tai hostel.
 • Kerro aina perheellesi ja ystävillesi seuraava kohteesi, lähetä linkki hostaajan profiiliin. Jaa saavuttuasi majapaikkaan sijaintisi perheellesi tai tutuillesi karttalinkkinä.

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyö on hyvä vaihtoehto majoittua ja syödä ilmaiseksi maailmalla. Maksettavaksi jää tällöin useimmiten vain matkat ja kohteessa voit viipyä viikosta kuukausiin. Useimmat paikat tarjoavat majoituksen ja ruoan ilmaiseksi, joissain paikoissa maksat nimellisen muutaman euron päivässä. Työtä tehdään yleensä noin 4-6 tuntia päivässä, viisi päivää viikossa.

Työ paikallisessa kohteessa tarjoaa hyvän keinon tutustua eri kulttuureihin ja ihmisiin ympäri maailmaa. Joissain paikoissa saat lisäksi hyvän omantunnon auttamalla hädänalaisia tai vaikeissa oloissa asuvia ihmisiä.

Vapaaehtoistöihin voi päästä eri reittejä. Tunnetuin ja suosituin kansainvälinen sivusto on Workaway.info. Sieltä löydät yli 38.000 aktiivista hostaajaa ympäri maailmaa. Töiden kirjo on laaja. Voit tehdä puutarha-, eläintenhoito-, maatalous- ja rakennustöitä. Joku tarvitsee nettigurua, valokuvaajaa tai sisustajaa. Parhaimmillaan työ on myös oiva lisä ansioluetteloosi ja opintoihisi liittyvään työkokemukseen, joten kohde kannattaa valita huolella.

Rekisteröityminen maksaa kirjoitushetkellä 42$ vuodessa ja sillä voit kontaktoida rajattomasti hostaajia ympäri maailman. Tämä on selvästi edullisempaa kuin monilla muilla vapaaehtoistyön tarjoajilla.

Vinkkejä parhaan kohteen löytämiseen:

 • Lue aina hostaajasta annetut arviot tarkkaan! Moni ei halua kritisoida suoraan koska ei halua vaarantaa itselle annettavaa palautetta, mutta rivien välistä voi lukea paljon.
 • Varmista aina etukäteen kirjallisesti kaikki työn ehdot: montako tuntia päivässä työtä, minkälaisia töitä, kenen kanssa, miten ja millä työvälineillä. Jotkin paikat käyttävät säälimättömästi nuoria ja kilttejä ihmisiä hyväkseen, ja viiden tunnin työ hostellissa muuttuukin huomaamatta kymmenen tunnin päiviksi ilman vapaapäiviä.
 • Älä lupaa liikaa työtunteja: teet työtä kuitenkin palkatta ja työnantaja hyötyy siitä usein huomattavasti. Sinulle pitää jäädä myös omaa aikaa ja energiaa nauttia reissusta ja kohteesta.
 • Kuuluuko sopimukseen ruoka: minkälainen ruoka (jos olet esim. vegaani), kuinka paljon ja usein ruokaa saa. Kyllä, on tapauksia, joissa ruokaa on saanut liian vähän tai harvoin.
 • Sijainti ja vapaa-aika: missä kohde on, ympäristö, vapaa-ajan mahdollisuudet, liikenneyhteydet. Jos isäntäkohde lupaa esittelyssään esimerkiksi "ratsastusmahdollisuuden", pyri sopimaan tuntimääristä ja tavoista etukäteen kirjallisesti. Mitä tarkemmin kaikki on sovittu, sen vähemmän ongelmia.
 • Kysy vakuutuksista ja vakuuta aina itsesi riittävästi.

Jos diggaat luomuruokaa, olet kiinnostunut kestävästä kehityksesta ja haluat tehdä maataloustöitä samanhenkisten ihmisten kanssa, tsekkaa ihmeessä myös WWOOF.

HelpX:stä löytyy maatiloja, rancheja, hosteleita ja jopa purjeveneitä vapaaehtoistöihin.

Travel with low budget

Merille ohoi!

Haluatko vesille, ota pesti laivaan! Jos sinulla on kokemusta purjehtimisesta tai merenkulusta, hyvä. Aivan välttämätöntä se ei kuitenkaan aina ole. Tarjolla on paikkoja, osa jopa palkallista työtä, pienissä ja isoissa aluksissa, tavallisissa ja luksusjahdeissa. Löydä reissuun tutkimusalus, kalastusalus, sukeltajien vene tai iso purjealus. Tehtävänkuva voi vaihdella miehistöstä lastenhoitajaan, kokkiin tai tarjoilijaan jne. Tämä on usein vaativampaa ja raskaampaa työtä, mutta voi viedä sinut huimiin seikkaluihin ympäri maailmaa.

Merityösivustoja:

Talo- tai lemmikkivahti

House ja pet sitting yhdistää matkailijat ympäri maailmaa. Kun joku lähtee matkalle, sinä pääset ilmaiseksi hänen kotiinsa pitämään huolta talosta ja/tai lemmikeistä. Kätevää, eikö totta! Kohteita on ympäri maailmaan, idyllisistä pikkukylistä suurkaupunkeihin. Ajanjaksot vaihtelevat muutamasta päivästä kuukausiin, jopa vuosiin. Tällä tavalla voi todellakin säästää merkittävästi rahaa majoituksessa - miten olisi hermojen lepuutus hulppeassa villassa Ranskan maaseudulla?

Ymmärrettävästi alussa ensimmäisten sitting-paikkojen saaminen voi olla hankalaa - isännän on voitava luottaa vahtiin 100%. Joten panosta kunnolla profiilisi luontiin. Kirjoita riittävästi, kiinnostavasti ja fiksusti. Myös suosittelijoiden antaminen on hyvä idea.

Kerro mitä taitoja ja mitä kokemusta sinulla on. Miten tulet toimeen lemmikkien kanssa vai oletko allerginen? Mitä kieliä puhut? Miksi haluat juuri hakemaasi kohteeseen? Minkälainen persoona olet, mistä olet kiinnostunut? Liitä mukaan myös riittävästi hyviä kuvia. Ole innostunut ja positiivinen!

Ja ennen kaikkea: olen nopea! Aseta paikkavahteja hyvissä ajoin ennen lomaasi haluamillasi kriteereillä. Parhaimmat paikat ovat haluttuja. Valmistaudu myös (video)haastatteluun, ja jos isäntä ei ehdota sitä, pyydä videopuhelua itse. On aina hyvä nähdä toisensa livenä ennen sopimuksen tekemistä. Tässäkin: kuuntele intuitiotasi. Jos joku ei tunnu hyvältä, etsi toinen paikka.

House Sitting-sivustoja:

 • Nomador (ilmainen tai 89$ vuodessa) Eniten kohteita Euroopassa. Tarjoaa myös "Stopover"-palvelun, joka vastaa sohvasurffausta.
 • TrustedHousesitters (130€ vuodessa) Painottuu Eurooppaan ja Iso-Britanniaan, mutta kohteita löytyy myös Pohjois-Amerikasta ja Australiasta.
 • MindMyHouse (20$ vuodessa) Pohjois-Amerikka ja Eurooppa.
 • HouseCarers (50$ vuodessa) Lähinnä kohteita Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Pohjois-Amerikassa.

Kodinvaihto

Jos sinulla on hyvä asunto tai talo Suomessa ja olet lähdössä ulkomaille hieman pidemmäksi aikaa, voit kokeilla myös kodinvaihtoa. Tässäkin vaihtoehtojen määrä on huima ja tarjolla on laadukasta ja ilmaista asumista.

Kodinvaihtosivustoja:

 • HomeExchange. Koteja 187 maassa, kohteina esimerkiksi Pariisi, Lontoo, Rooma, San Francisco, New York, Los Angeles, Karibia, Sydney
 • Love Home Swap. Kohteita ympäri maailmaa. Maksullinen ilmaisella kokeilujaksolla.
 • Intervac. Tarjolla myös suomenkielinen versio, joka tosin on vain osa sivustoa. Hieman sekava saitti ja epäselvä hintataulukko.

Toivottavasti löydät näistä vaihtoehdoista itsellesi sopivan tavan matkustaa opiskelijabudjetilla. Toivotamme kiinnostavia reissuja ja upeita kokemuksia maailmalla!

Takaisin ylös