Helsinki – miten löytää asunto opiskelijalle?

HELSINKI - MITEN LÖYTÄÄ ASUNTO OPISKELIJALLE?
Helsinki Vinkit ja oppaat

Helsinki – miten löytää asunto opiskelijalle?

Helsingissä asuminen on kallista ja vuokra-asunnon saaminen saattaa olla haastavaa. Tässä vinkkejämme miten, minkälaisia ja mistä löytää kämppä opintojen ajaksi.

Asumismuoto

Asumismuotoja on erilaisia ja kaikki vaihtoehdot kannattaakin käydä mielessään läpi ennen varsinaisen asunnonmetsästyksen aloittamista. Valintaasi vaikuttaa mm. persoonasi (haluatko asua yksin vai kaipaatko seuraa), budjettisi (asuntotyyppi, sijainti, koko, tulot) ja perhetilanteesi (sinkku, avo-/avioliitossa, lapsien lukumäärä). Kaikki edellä mainitut asiat vaikuttavat myös tukiisi ja varsinkin uudistuneeseen opiskelijan asumistukisäädöksiin kannattaa tutustua tarkasti.

Vuokrataso ja sijainti

Vuokrat Helsingissä alkavat noin 500€:sta ylöspäin, ja keskustassa 800€ ei ole harvinainen hinta yksiöstäkään. Koska asuntoja on rajallinen määrä, yleensä saatu asuntotarjous kannatta hyväksyä pian - aina voit vaihtaa myöhemmin, mutta ilman kämppää on ikävä muuttaa Helsinkiin opiskelemaan... Älä siis ole liian nirso. Kauempana keskustasta oleva asunto on sekä edullisempi että helpompi löytää. Tutustu Reittioppaaseen ja selvitä joukkoliikenneyhteydet ennen päätöstäsi.

Tee muistiinpanoja erilaisista asunnoista ja hinnoista, jotta opit tuntemaan Helsingin asuntomarkkinat. Pidä kirjaa näkemistäsi asunnoista ja ota kuvia, kun käyt esittelyissä.

Opiskelija-asunto (soluasunto)

Solukämppä saattaa olla helpoiten löydettävissä sekä edullisin vaihtoehto, varsinkin jos sinulle käy kaukaisempi sijainti. Tämä voi olla hyvä tapa aloittaa, ja laittaa samaan aikaan muita hakemuksia vireille esim. HOASin yksiöihin, joihin on reilusti yli vuoden jonot.

Kimppakämppä

Helsingissä on paljon isoja huoneistoja, joiden jakaminen alentaa vuokraa per henkilö. Kimppakämppää vuokratessa on äärimmäisen tärkeää, että sinulla on oma vuokrasopimus vuokranantajan kanssa, jotta saat asumistukea.

Oma vuokra-asunto

Oma tupa, oma lupa. Monille oma asunto on se ihanne, mutta usein myös kallein vaihtoehto. Joskus kuitenkin onnistaa, ja saatat löytää oma helmen. Varsinkin jos muutat keskustan ulkopuolelle tai lähikuntiin kuten Vantaalle tai Espooseen.

Yleinen asumistuki

Opiskelija kuuluu nykyisin yleisen asumistuen piiriin. Asumistuen määrään vaikuttavat asumiskustannukset ja ruokakunnan bruttotulot. Avo- tai aviopari, joista toinen käy töissä saattaa yleisessä asumistuessa jäädä ilman tukia. Asumistukea haettaessa tulot lasketaan joko jatkuvina tai keskiarvotulona. Jos tulosi eivät pysy samoina yli 3 kuukautta, saamasi tuen määrä lasketaan tulevien 12 kuukauden arvioitujen tulojen keskiarvon mukaan.

Asumistuki on aina ruokakuntakohtainen, joten on tärkeää, että sinun ei katsota kuuluvan samaan ruokakuntaan mahdollisten vieraiden kämppäkavereidesi kanssa. Ruokakunniksi lasketaan avo- ja avioparit sekä asukkaat, joilla on yhteinen vuokrasopimus tai joiden vuokrasopimuksessa on yhteisvastuulauseke (jonka mukaan vuokralaiset ovat yhdessä vastuussa vuokrasta). Yhdessä asuvat lähisukulaiset kuuluvat aina samaan ruokakuntaan.

Usein sinun pitää myös pystyä todistamaan Kelalle, että et ole avopari kenenkään asunnossa asuvan kanssa. Joskus tämä valitettavasti on kafkamaisen vaikeaa tai jopa mahdotonta... Voit liittää asumistukihakemukseesi asunnon pohjapiirustuksen ja valokuvia, josta selviävät asukkaiden omat huoneet, omat taloustarvikkeet, omat nimikoidut ruoat tai jääkaapin hyllyt ja muut tiedot, jotka todistavat ettette ole samaa ruokakuntaa. Voit myös selvittää, miten olette päätyneet samaan asuntoon (eli ette muuttaneet sinne pariskuntana). Tärkeintä on ennakoida tämä ruokakuntahaaste ja tehdä kerralla niin hyvä hakemus (ja vuokrasopimus), ettet koskaan joudu taistelemaan Kelan kanssa.

Tee aina oma vuokrasopimus vuokranantajan kanssa, vaikka asuisit kimppakämpässä. Aina vuokranantaja ei valitettavasti suostu tähän ja se merkitsee sinulle huomattavaa tukien alentumista. Tee siis perusteelliset tulo- ja menolaskelmat ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Ilmoita aina muutoksista Kelaan asumistuen tarkistuksella.

Mistä hakea asuntoa Helsingissä?

HOAS (Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö) tarjoaa sekä solu- ja kimppäkämppiä että erikokoisia asuntoja. Etusivulta pystyt hakemaan sekä vapaita että pian vapautuvia kohteita monipuolisin hakuehdoin. Saitilta pystyy hakemaan myös kämppäkavereita Kämppishaulla. Lisäksi löydät kattavat ohjeet ja vinkit kämpänhakuun. HOAS pystyy tarjoamaan asunnon vain viidesosalle hakijoita, joten aloita haku heti kun saat hyväksymiskirjeen ja hae myös muualta.

Helsingin yliopistossa opiskeleva voi hakea asuntoa myös HYY:ltä tai eri osakunnista.

Helsingin kaupungin vuokra-asunnot ovat kiven takana, joten ne voi käytännössä unohtaa. Nuorisoasuntoliiton, Oranssin ja M2-kotienkin asuntoihin on pitkiä jonoja. Markkinahintaisia asuntoja voi löytää helpommin, esim. Lumo, Sato ja Ilmarinen vuokraavat asuntoja.

Lehti-ilmoituksia kannattaa seurata, äläkä unohda niitä pieniä rivi-ilmoituksia! Joskus vanhukset vuokraavat asuntojaan suhteellisen edullisestikin pikku rivi-ilmoituksillaan.

Tee hakuvahteja hakusivustoihin, esimerkiksi Oikotie.fi, Tori.fi, Vuokraturva.fi, Vuokraovi.com. Vuokraturvan saitille voi rekisteröityä ja saada suoraan kutsuja asuntoesittelyihin.

Facebookin vuokra-asuntoryhmissäkin saattaa onnistaa. Myös alivuokralaisuus on mahdollisuus, jos jollain on kämppä väliaikaisesti tyhjillään tai tarjolla on ylimääräisiä huoneita.

Ja tietysti kerrot hakevasi asuntoa myös omissa somekanavissasi.

Vinkkejä asunnonhakuun

Kilpailu vuokra-asunnoista on kovaa, joten sekä nopeus, oma-aloitteisuus että persoonasi vaikuttavat valitseeko vuokranantaja juuri sinut vuokralaisekseen.

Seuraa asuntoilmoituksia säännöllisesti päivittäin.

Tilaa hakuvahteja uusista vapaista asunnoista.

Ilmoittaudu erilaisiin asuntojohoihin jo hyvissä ajoin ennen opintojen alkua tai kämpänvaihtoa.

Tsekkaa sosiaalisen mediasi sisältö - kotibilehirmu, kännikala tai jatkuvasti persaukinen tuhlari ei ehkä ole se ihannevuokralainen. Käytä asiallista kieltä, älä postaa väkivaltaista tai rasistista sisältöä.

Säästä jo etukäteen rahaa takuuvuokriin ja ennakkomaksuihin, jotta olet valmis kun se oikea asunto tulee eteen.

Tee itsestäsi pieni kirjallinen esittely yhteystietoineen ja jätä A4-tuloste omistajalle tai kiinteistönvälittäjälle asuntonäytössä. Kerro myös missä opiskelet, käytkö töissä, kuinka pitkäksi aikaa haet asuntoa, muutatko yksin, poltatko ja omistatko lemmikkejä. Jos räätälöit esittelysi per kohde ja kerrot miksi juuri kyseinen asunto sopisi sinulle, paranevat mahdollisuutesi.

Ole ajoissa esittelyissä ja pukeudu siististi.

Pidä huolta, että luottotietosi ovat kunnossa.

Kerro onko sinulla takaajia vuokranmaksullesi, esimerkiksi vanhempasi. Tämä voi olla merkitsevä seikka.

Hanki suosittelijoita edellisistä vuokranantajistasi.

Varo huijareita! Älä koskaan lähetä rahaa etukäteen kenellekään, tee aina kirjallinen vuokrasopimus (ja mahdolliset muut sovitut asiat). Selvitä aina vuokrasopimuksen laillisuus ja asiallisuus ennen allekirjoitusta. Esimerkiksi yli kolmen kuukauden takuuvuokra ei enää ole lainmukainen (Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 1 luku, 8 §).

Selvitä asunnosta aina perusasiat ennen vuokrasopimusta: mahdolliset tulevat remontit tai peruskorjaukset, vuokra-aika, mitä vuokraan kuuluu, vuokrankorotusehdot, yleiset tilat, lähialueen palvelut ja liikenneyhteydet. Eräpäivä kannattaa sopia kuun ensimmäisen pankkipäivän jälkeen, jotta olet saanut tilillesi opintorahan ja asumistuen.

Kun muutat

Kun olet löytänyt asunnon, muista perua tarpeettomat asuntohakemukset - jonkun muun asuminen voi olla siitä kiinni. Muuttaessasi ota aina kattavasti valokuvia asunnosta muuttohetkellä. Näin vältyt myöhemmin mahdollisilta kiistoilta. Ota aina kotivakuutus (moni vuokranantaja vaatiikin tämän). Muista tehdä myös osoitteenmuutos.

Hae yleistä asumistukea heti kun olet solminut vuokrasopimuksen, Kelan käsittelyajat saattavat olla pitkiä varsinkin syksyllä kun uudet opiskelijat saapuvat Helsinkiin.

Kilpailuta aina sähkösopimus. Usein määräaikaiset sopimukset ovat edullisempia.

Asunnon löytäminen ei ole helppoa, mutta pitkäjänteisyydellä, aloittamalla ajoissa ja ottamalla selvää asioista onnistut. Onnea asunnonhakuun!

Takaisin ylös