Kouluasiaa.fi on Emma & Elias -avustusohjelman tuottama tietopankki peruskouluille, esikouluille, oppilashuollolle ja vanhemmille.

Hei, mitä minussa tapahtuu? Lapsen seksuaaliterveys ja sen tukeminen

Murrosikä muokkaa lapsen kehoa nuoren kehoksi. Tytöt ja pojat kehittyvät eri tahtiin niin, että tyttöjen kehitys on 1–2 vuotta edellä. Jalkaterän kasvu, pituuskasvu, hien haju ja ihon rasvoittuminen aloittavat murrosiän. Samalla alkaa rintojen ja kivesten kasvu, sukupuolielimet kehittyvät, valkovuoto muuttuu runsaammaksi, karvoitus lisääntyy, äänenmurros alkaa. Kuukautisten ja siemensyöksyjen alkaminen tarkoittaa lisääntymiskyvyn kehitystä. Aivojen kehittyessä tunteet ja itsenäistymisen tarve vahvistuvat, älykkyys lisääntyy, empatiakyky heikkenee tilapäisesti, kyky arvioida riskejä on vielä heikko.

Tuleva murrosikä aiheuttaa monia muutoksia lapsen kehossa, mielessä ja tavassa toimia. Kuinka aikuisina voisimme tukea tuota kehitystä ja lapsen ja nuoren seksuaaliterveyttä?

Näihin kysymyksiin löydät vastaukset Väestöliiton Lapsi ja seksuaalisuus -sivulta ja sen materiaaleista, joista yksi on Hei, mitä minussa tapahtuu? Lapsen seksuaaliterveys -juliste alakoululaisille. Julisteessa kerrotaan tiiviisti millaisia muutoksia lapsessa tapahtuu, miten nämä muutokset näkyvät ja kuinka aikuisina voimme tukea muuttuvaa lasta ja hänen seksuaaliterveyttään. Lapsi ja seksuaalisuus-sivut ovat laaja kokonaisuus tutkimustietoon ja WHO:n standardeihin perustuvaa tietoa lapsen seksuaalisesta kehityksestä ja kasvatuksesta.

Linkki Hei, mitä minussa tapahtuu julisteeseen.

Väestöliiton Lapsi ja seksuaalisuus sivusto.